angst | fobie | dwang

angst | fobie | dwang

Angst

Angst kunnen voelen is een belangrijk overlevingsmechanisme. Het helpt ons gevaar te herkennen en te vermijden. Soms staat de angst echter niet meer in verhouding tot datgene waar we bang voor zijn. Angst kan zo verlammend zijn dat je allerlei zaken gaat vermijden. Dat heeft  dan een ernstige impact op je leven. 

In dat geval is er sprake van een angststoornis. Maar liefst 1 op 8 mensen kampt met een angststoornis. Het is belangrijk tijdig hulp te zoeken, omdat angst zichzelf kan versterken waardoor je in een vicieuze cirkel belandt.

Paniek

Bij een paniekstoornis krijg je geregeld paniekaanvallen zonder een duidelijke reden.

Fobie

Indien je angst ontwikkelt voor iets heel specifiek, spreken we over een fobie. Enkele bekende voorbeelden hiervan: hoogte, kleine ruimtes, drukke plekken, vliegen. Een fobie hoeft niet per se problematisch te zijn, maar soms kan het een behoorlijke impact hebben op je leven. Het kan maken dat je normale zaken in het leven gaat mijden.

Van een gegeneraliseerde angststoornis of piekerstoornis spreken we als je voortdurend piekert, overbezorgd bent en vreest dat zaken fout gaan lopen. Je bent dan eigenlijk voortdurend gespannen en prikkelbaar en de minste aanleiding is genoeg om je enorm ongerust en angstig te voelen.

Dwang

Dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies) zijn twee onlosmakelijk met elkaar verbonden aspecten van een dwangstoornis.

"Geloof niet alles wat je denkt."

Dwanggedachten zijn méér dan zomaar gedachten die je gedurende langere tijd bezighouden. Het zijn steeds terugkerende gedachten of denkbeelden die niet prettig en onrustwekkend zijn. Je bent je er vaak wel van bewust dat ze irrationeel zijn, maar toch helpt dit niet om ze tegen te houden.

De enige manier om de gedachten te stoppen lijkt het uitvoeren van een bepaalde handeling. Indien je dat niet doet, word je bang of raak je in paniek. Een dwanghandeling is niet altijd zichtbaar; het kan zich ook in de je hoofd afspelen. 

Bekende dwanghandelingen zijn wassen en poetsen -  als een antwoord op smetvrees-, controledwang, dwanggedachten over geweld of een dwangmatige neiging tot perfectie.

We spreken over een dwangstoornis als het gaat om gedachten

  • waarvan je beseft dat ze overdreven zijn – een irrationele angst om besmet te worden, de angst dat je huis gaat ontploffen, dat je je kind iets gaat aandoen

  • waarvan je het gevoel hebt dat ze niet van jezelf zijn maar wel je leven overheersen

  • als de bijbehorende dwanghandelingen maken dat je geen normaal leven meer kan leiden

Je wast bijvoorbeeld je handen tot je vel helemaal kapot is en durft niet meer bij andere mensen op bezoek te gaan wegens je smetvrees. Of je wilt zo vaak het gasfornuis controleren dat je er niet meer in slaagt het huis uit te gaan.

Tips:

  • Angst heeft altijd een reden, een ontstaan. Breng in kaart welke factoren je angst uitlokken.
  • Van zodra je je bewust bent van de trigger, experimenteer of je het gevoel kunt ombuigen door je aandacht op iets anders te richten voordat het gevoel je overmeestert.
  • Bij paniek: onderzoek welke gedachte(n) dat je hebt (bvb. ik ga flauwvallen) en in welke mate ze ook werkelijk (niet) uitkomen.
  • Adem door de sensatie heen.
  • Bij dwang: focus op het kantelpunt wanneer je de gedachte wilt laten stoppen door de handeling uit te voeren. Probeer de tijd tot  je overgaat tot de handeling steeds wat meer te rekken.

Therapie Tijd?

angst | fobie | dwang

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x